Oslava jara  sleva -20 % na vše prodlouženo do velikonočního pondělí 1. 4. ❀

TAPAS!

Milujeme tapas a to hlavně v létě! Horké letní počasí, dlouhé večery na terase a posezení s přáteli jsou totiž ideální na tohle malé občerstvení. Tapas mají svůj původ ve Španělsku a pokud přesně nevíte, o co se jedná a na dovolené v tomto temperamentním jižním státě jste je ještě nevyzkoušeli, tak jde o malé občerstvení, jako jsou jednohubky, mini chlebíčky, ale i malé porce teplého jídla. Pro Španěly je tapas součástí jejich kultury a servírují je hlavně ve společnosti přátel, kdy se dlouhý stylově prostřený stůl prohýbá pod těmi nejlepšími pochoutkami jejich skvělé kuchyně.

TAPAS!

Samotná příprava tapas má pár pravidel, kterých byste se měli držet. Jinak se ale fantazii meze nekladou a nemusíte se držet žádných receptů. Jedno z pravidel se týká způsobu servírování a to druhé samotného obsahu. Jídlo by se mělo servírovat na malé kousky a důležitá je pestrost vybraných pochoutek. Jinak to necháme na vašich chuťových buňkách. Pojďte se s námi inspirovat na trochu jiné občerstvení pro vaše hosty. V létě se přece nemusí jen grilovat.

Jak servírovat?

Servírování tapas má svá specifika a čím víc kreativní budete, tím budou mít větší úspěch. Dejte si opravdu záležet na výběru nádobí a způsobu servírování. Pro tapas jsou typická dlouhá dřevěná prkénka. Vyberte si třeba ty od značky Muubs. Místo obyčejných talířků můžete využít břidlicové servírovací podložky od Nicolas Vahé.

Nezapomeňte na stůl přichystat papírové ubrousky a dřevěná napichovátka, která skvěle hodí na olivy, kapary, ale i sýry a sušené salámy.

Na malé míchané saláty, olivy, sýry a různé dipy použijte originální teakové nebo terakotové misky Muubs. Ty budou stylovou ozdobou stolu. Takto prostřený stůl v rustikálním stylu a s použitím přírodních materiálů je pro letní posezení venku jako dělaný.

Co servírovat?

Pozvali jste pár přátel na večerní posezení a nechce se vám v tom horku stát celé odpoledne v kuchyni a vařit večeři, ani strávit celý večer u grilu? Tapas jsou ideálním řešením. Je to jednoduché. Jeho chystáním nestrávíte hodiny a večer si užijete u stolu spolu s hosty a sklenkou dobrého vína.

A co tedy nachystat? Úplně nejjednodušší jsou obložené mini chlebíčky z křupavých bagetek nebo malé jednohubky.

Na dřevěná prkénka připravte nakrájené sýry, salámy a sušenou šunku. Do malých misek pak připravte olivy, kapary, malé cibulky a různé dipy, pesta nebo tapenády na dochucení. Nebojte se ani zeleniny! Na malé kostečky nakrájejte různě barevné papriky, avokádo, cibuli a přidejte cherry rajčátka. Nezapomeňte dochutit špetkou soli a pepřem.

Vhodné jsou také celozrnné tlusté tyčinky na zakusovaní či opražený chleba, který namáčíme do olivového oleje.

Sami vidíte, že na přípravu tapas není třeba velkého kuchařského umění. Stačí jen nakoupit kvalitní suroviny a originálně je servírovat. A nezapomeňte na dobré víno!

Tapas mají tu výhodu, že jsou rychlým a jednoduchým řešením. Můžete je připravit i jako rychlou večeři pro dva.

Pokud vás tapas zaujaly, vyzkoušejte je doma a uvidíte, že si tento způsob občerstvení zamilujete také. Po zvládnutí této rychlé varianty s chlebíčky a různými pochutinami se pak můžete pustit i do něčeho složitějšího v podobě teplých tapas. Asi nejtypičtějším pro Španělsko je jejich bramborová tortilla nebo krevety v piri piri omáčce.

Publikovala: Petra Zítková

Naposledy přidané

Nahoru