Domů / Novinky / TOP 10 PRODUKTŮ PRO DOKONALÝ PIKNIK

TOP 10 PRODUKTŮ PRO DOKONALÝ PIKNIK

TOP 10 PRODUKTŮ PRO DOKONALÝ PIKNIK    Historie pikniku sahá až do první poloviny 18. století, kdy si jej oblíbili zejména Francouzi. Nejprve byl piknik, tedy stravování pod širým nebem zvykem lovců, ale záhy se rozšířil mezi šlechtu a poté i obyčejný lid. Samotné slovo piknik pochází z francouzštiny „picque“ = výzva k jídlu, „nique“ = malá věc, slovo by se tak dalo interpretovat jako „pojďme něco malého sníst“.

 S velkou oblibou se pořádání pikniků setkalo v průběhu 19. století. Lidé neváhali, a kdykoli počasí dovolilo, vyrazili do parků, k lesu či na louku, kde si užívali pochoutky za doprovodu krás a zvuků přírody. Napříč časem i různými kontinenty se piknik rozmohl po celém světě a v současnosti představuje jednu z nejoblíbenějších variant, jak trávit volný čas. Co se složení menu týče, záleží opravdu jen na vaší chuti. Nejběžnější složení piknikových košů představují obložené sendviče, masové i zeleninové tortilly, variace sýrů s křupavým pečivem, čerstvá i nakládaná zelenina, ovoce či jiná sladká tečka (koláč, sušenka, muffin…). Co rozhodně nesmí chybět, je karafa s vodou nebo limonádou a ideálně i láhev dobrého vína.

Inspirujte se top 10 produkty z naší nabídky, které vám pomohou vykouzlit nezapomenutelný piknik s rodinou, přáteli nebo s vaší drahou polovičkou.

 

Ratanový piknikový koš

Snad nejdůležitější kousek pro každý správný piknik představuje piknikový koš. Nejlépe vyrobený z přírodního materiálu. 

 

Deka

Deka tvoří další nepostradatelnou součást, bez které by se žádná pikniková výbava neobešla. Navíc by měla být z příjemného materiálu, pohodlná a dostatečně velká.

Karafa na vodu

Pitný režim zvláště v horkých dnech představuje naprostou nutnost a v piknikovém koši rozhodně nesmí chybět uzavíratelná láhev na vodu.

Stylová termoska

Kdo by si nechtěl dopřát k dezertu také šálek lahodné kávy. S termoskou si můžete sami zvolit, zda preferujete kávu teplou nebo studenou.

 

Papírové kelímky

Do čeho kávu, vodu nebo víno nalijete? No přece do piknikových kelímků!

Papírové talířky

Nemusíte s sebou tahat těžké a nepraktické porcelánové nádobí, svému účelu skvěle poslouží papírové talíře, které jsou opravdu skladné a lehké. Navíc nezatěžují naši planetu jako ty plastové.

 

Dřevěné příbory

Době plastové odzvonilo, a proto pro vás máme vhodnou alternativu v podobě dřevěných příborů.

Lněné ubrousky

Lněné ubrousky poslouží jako vhodná a pratelná varianta k ubrouskům papírovým.

 

Chladicí box

Chcete si přeci jen přinést suroviny, které jsou náchylné na teplo? Stačí si pořídit chladicí box a máte vyhráno.

 

Přenosný gril

Korunu vašemu pikniku nasadíte čerstvě ugrilovaným masem nebo zeleninou, což s přenosným grilem není žádná věda.

 

Nezapomeňte, že vše, co si s sebou na piknik přinesete, byste měli následně také odnést. Přibalte si tedy i sáček na odpadky.

Na závěr pro vás máme recept na skvělý masový sendvič.

 

MASOVÝ SENDVIČ PODLE KÁTI

Ingredience

  • 2 kuřecí/krůtí prsa
  • 4 plátky slaniny
  • 2 plátky sýru gouda
  • Nakládané okurky nakrájené na plátky
  • Polníček
  • Hrubozrnná hořčice
  • Máslo cca 50 g
  • Hrst bylinek (oregano, bazalka, petrželka, pažitka, tymián, rozmarýn…)
  • Sůl, pepř, grilovací koření, olej na smažení
  • 2 menší bagety (nebo jednu velkou, kterou přepůlíme)
  • Pečící papír, kousek provázku

 

Jak na to

Nejprve si očistíme, nakrájíme na plátky a namarinujeme kuřecí prsa, která následně zprudka opečeme na pánvi, aby se zatáhla. Poté vložíme na cca 15-20 minut do trouby předehřáté na 175°C.

Mezitím si na stejné pánvi vyškvaříme slaninu a připravíme bylinkové máslo. Máslo necháme povolit a poté do něj vidličkou zapracujeme najemno nakrájené bylinky a sůl.

Bagetku si podélně rozkrojíme, ne úplně, ale tak aby se dala otvírat a zavírat. Její spodní část potřeme bylinkovým máslem, na které poklademe vámi požadované množství polníčku.

Maso se nám úspěšně dopeklo a nyní je ten správný čas jej vložit do bagety. Na ještě teplé kuřecí plátky položíme čedar, aby se mírně roztekl. Na něj položíme plátky slaniny, nakrájené okurky a vršek bagety ještě jemně potřeme hrubozrnnou hořčicí. A máte hotovo! Naprosto lahodná bageta je na světě.

Teď už stačí bagetku zabalit do pečícího papíru, převázat provázkem a hurá na piknik.

Publikovala: Kateřina