Sleva -21 % na vše s kódem: DNYELARTE ❀

JAK VYBRAT SPRÁVNĚ SVĚTLO?

S prvními podzimními dny se mění nejen příroda kolem nás, ale i náš denní rytmus. V letních měsících jsme plni energie a trávíme čas aktivně venku. Na podzim se zklidníme a mnohem více potřebujeme odpočívat. Příroda to má velmi dobře zařízené a my si díky naší zeměpisné poloze můžeme užívat luxusu čtyř ročních období.

JAK VYBRAT SPRÁVNĚ SVĚTLO?

Jak jste na tom vy? Patříte k milovníkům podzimu? Nebo jste mu ještě nepřišli na chuť a znamená pro vás jen depresivní podzimní počasí, déšť, mlhy a tmu ráno i večer? Pokud patříte k těm depresivním mrzoutům, zkuste to trochu otočit a vzít si z podzimu to nejlepší. Dlouhé večery využijte jako čas pro sebe, poslechněte rytmus přírody a odpočívejte. Je čas vytáhnout deky, velké hrnky na čaj, oblíbenou knihu, zapálit svíčky a pustit do domu světlo.

A jak vybrat to správné? Ve většině našich domácností jsou jednotlivé pokoje multifunkční – pracovna je součástí obyváku, v ložnici pouze nespíme, ale máme tam i šatník apod. I proto je důležité vybrat správné osvětlení do jednotlivých pokojů a kombinovat více druhů světla.

Hlavní světlo využíváme nejčastěji a s příchodem zimních měsíců a kratších dnů budeme stropní světlo využívat ještě více. Proto by hlavní osvětlení mělo dobře a rovnoměrně osvětlit celou místnost.

Dalším světlem, které by mělo být především v místech jako je šatník nebo kuchyňská linka, je jasné bodové světlo.

Posledním druhem světla jsou lampy – ty jsou dalším zdrojem světla pro jedno konkrétní místo. Lampa na nočním stolku by nejen měla umožnit dobré podmínky na čtení, ale měla by mít teplé světlo, které vás uvolní, navodí příjemnou atmosféru a připraví na spánek.

V ložnici by mělo být světlo teplé, příjemné a spíše tlumené. Tak aby vytvořilo ideální podmínky pro odpočinek a zbytečně vás nedráždilo. Dobrý spánek je v podzimních a zimních měsících důležitější než ve zbytku roku.

Při výběru světla do ložnice byste měli zvážit barvu světla. Na jednotlivé účely potřebujeme jiné zdroje světla. Obecně by se dalo říct, že do ložnice potřebujete 3 různé zdroje světla, aby byla ložnice skutečně pěkně a prakticky osvětlená.

Na závěr pro vás máme jeden tip na nepřímé osvětlení - světelné řetězy jsou skandinávským hitem a právě obyvatelé severských zemí je umí využít maximálně a v průběhu celého roku. Zatímco u nás jsme pro ně ještě nedávno našli využití jen o Vánocích. To seveřané je mají na terase nebo rozvěšené mezi stromy na zahradě. Ale snad ještě lépe je umějí rozmístit v interiéru a v chladných měsících dokáží díky nim vykouzlit útulnou atmosféru. Používají je prostě jako náladové osvětlení v ložnici nebo obývacím pokoji. Vybírat můžete z mnoha tvarů a velikostí žárovek, délky i barev řetězů.

Publikovala: Petra Zítková

Naposledy přidané

Nahoru