Oslava jara  sleva -20 % na vše prodlouženo do velikonočního pondělí 1. 4. ❀

Jarní detox aneb racionální úklid domova

Taky se vám stává, že každý rok kroutíte hlavou nad tím, kolik věcí se vám povedlo nashromáždit, jak na ně nemáte místo a kolik času bude obnášet jejich uspořádání? Řešení je nasnadě. Zbavte se lapačů prachu a nechte si pouze kousky, které pro vás mají nějakou hodnotu a pro váš interiér jistý smysl. Neposuzujte tedy u věcí vztah pouze k sobě samotnému, ale vztah mezi věcí a vaším domovem. Navrátíte tak svému domovu řád.

Jarní detox aneb racionální úklid domova

Tím, že shromažďujete nepotřebné věci, kterých se pak neumíte zbavit, vytváříte doma prostředí, které se hůř udržuje a proměňuje úklid domova v činnost, kterou nesnášíte. V úklidu byste měli nacházet smysl... když už ne požitek. Pak ho budete provádět raději, věřte nám.

Vsadíme se, že i když lpíte na spoustě věcí (a nejste v tom sami), při úklidu nevěřícně koukáte na to, kolik jich je absolutně zbytečných. Přitom byste volné místo mohli využít daleko smysluplněji nebo aspoň zajistit, aby váš domov nevypadal tak plně a získal na vzdušnosti.

 

Humdakin

O selekci potřebných a nepotřebných věcí v bydlení bylo napsáno hodně knih, nás ale uchvátila myšlenka, že je třeba uklízet věci ve správném pořadí. Tato teorie je založena na dvou základních fázích: na fázi zbavování se věcí a fázi přemýšlení, kde budeme ty zbylé věci uchovávat. Cílem tedy je: zbavit se nepotřebných věcí a získat volný prostor. Rozumíme tomu, že u doplňků to není lehké, protože si často řeknete, že je určitě ještě zapojíte do nějakého stylingu a nebo je použijete s barvou, která bude na 100 % „in“ příští rok. Není tomu tak.

 

Hay

Proto naše rada zní, zbavte toho, co už vám nedělá radost a bez čeho se v klidu obejdete. Vyhoďte to, co máte uschováno už delší dobu ve skříňkách a v zásuvkách, na co jste už dlouho nesáhli. Vyhoďte zkrátka to, co vám nedělá radost. Uvolníte si tak místo na nové kousky, které vás potěší. Nové trendy přinášejí i nové produkty, tvary, kombinace materiálů a mít doma vše za poslední dekádu zkrátka nemá smysl. Ukryté designovky vám přeci nemohou přinést potěšení.

 

Society of Lifestyle - House Doctor, Monograph

Máme pro vás několik tipů:

  • Nesnažte se uklidit naráz celý byt nebo dům. Uklízejte pokaždé něco.
  • Neuklízejte každý den. Vracet se každý den z práce s tím, že musíte něco uklidit, je cesta do pekel. Uklízení pak budete nenávidět ještě víc, než teď.
  • Přepněte svou mysl ze stavu, že uklízení je nutné zlo, do polohy, že to má smysl. Pořádek v bydlení má co dočinění nejen se stavem mysli, ale i s fyzickým zdravím. Úklid vám ve svém důsledku přinese pocit uspokojení. Lidská mysl je nadšená, když vidí okamžité výsledky činnosti a to u uklízení platí beze zbytku. Když se zbavíte spousty věcí a vaše bydlení „prokoukne“, dokonale to přehodí vaše vnitřní nastavení myšlení. Navíc, když utřete prach, nezaděláte si na potíže s dýcháním a nebudete mít pocit, že se doma udusíte. Tělo by totiž dalo najevo důsledky velmi brzy.
  • Berte úklid jako relax a prostředek pro nastolení rovnováhy. Opravdu to tak funguje. Jen si vzpomeňte, kolikrát jste začali uklízet jen proto, že vám bylo smutno, měli jste špatnou náladu nebo jste potřebovali před něčím „utéct“? Ačkoli jste se úklidem zřejmě nezbavili prvotního problému, na chvíli se vám určitě ulevilo.
  • Uklízejte podle kategorie, ne podle místa. Už se vám stalo, že jste stejné věci uklízeli před týdnem v obývacím pokoji a dnes v ložnici? Dejte si příště za cíl uklidit všechen textil nebo všechny knihy a časopisy. Ne vstupní halu či koupelnu. Vyhnete se tak tomu, že budete mít „všechno všude“, a když budete něco hledat, určitě to teď najdete.

Hay

Zajímavé poučky, že? Dívat se na úklid jako na zábavu by nás snad nikoho ani na chvíli nenapadlo. Jde to a navíc bude úklid efektivní. Snad jsme vás alespoň trochu namotivovali na jarní očistu domova. Pokud vás zajímá více, mohla by vám přijít vhod kniha od Marie Kondo a její metoda uklízení věcí KonMari, z které jsme čerpali.

Naposledy přidané

Nahoru