Sleva -21 % na vše s kódem: DNYELARTE ❀ Prodlouženo do neděle 28. 4.

Minimalistický interiér s japonskými prvky

Japonsko mě lákalo odjakživa a patří mezi naše vysněné destinace. Možná i proto se do našeho bydlení pomalu, ale jistě, vkrádají prvky, které s touto zemí souzní, a když se nad tím zamyslíte, je to poměrně logické. Zbožňuji minimalismus, jednoduchost, strohost barev a tvarů, a to jsou znaky, kterými se řídí i japonský neboli japandi styl. Vždy pro mě bude top severský design, ale ten ze Země vycházejícího slunce k němu má v mnoha ohledech tak blízko, že jejich propojení je naprosto přirozené a prvky japonského minimalismu skandinávský styl krásně doplňují.

Minimalistický interiér s japonskými prvky

Určitě tedy chápete mé nadšení, když jsem na Elarte zaznamenala značku Kristina Dam Studio, která na několika produktech respektuje japonské linie. A není jediná. Určitě budete znát dnes už notoricky „profláknutou“ konvici na čaj Theo od značky Stelton s její krásnou bambusovou rukojetí a černou kameninou nebo taky jedinečný, u nás zatím méně známý, svícen od značky Menu s názvem Duca z mosazi a ratanu, který je možné výškově nastavit. Japonský design zkrátka najdete alespoň v malém zastoupení u každé značky, která na svých produktech respektuje zásady minimalismu.

Pokud vás japonské prvky uchvátily jako mě a toužíte je vložit do svého interiéru, je třeba bydlení pro takové malé Japonsko maličko připravit a řídit se několika zásadami pro minimalistické bydlení. Je to pár jednoduchých pravidel, pomocí kterých dosáhnete skvělého výsledku v zařizování domova a kterými se řídím i já, když pro své klienty vytvářím interiérové návrhy.
 


Na fotografii: Dřevěná dóza Wooden Sphere od Kristina Dam Studio, Teleskopický svícen Duca od Menu

1. Jednoduchost nade vše

To je první a nejdůležitější pravidlo, a proto ho musíme důkladně pochopit. Jednoduchost se netýká pouze estetiky, ale celkového pojetí bydlení. Obklopujte se jen tím, co je nezbytné k životu a každodennímu fungování. Omezíme-li množství nábytku na minimum, můžeme si pak pěkně hrát s dekoracemi a doplňky, s kterými ale musíme opět pracovat s citem.
 


Na fotografii: Set betonových sošek Benedict & Amal od COOEE Design, Přenosná lampa Carrie od Menu

2. Důležitost funkce

Jednoduchost je stejně důležitá jako funkcionalismus. Bydlení nám má sloužit (ne my jemu) a má nám usnadňovat život. Proto se zaměřte na takový nábytek, který je nadčasový, pohodlný a univerzální zároveň. Všechno výstřední a avantgardní, vyjde časem z módy a nám přeci záleží na vytvoření takového interiéru, který nikdy nezestárne. Takže to, co hledáme, je jednoduché vícefunkční řešení a geometrické tvary nábytku bez zbytečných ozdůbek.

3. Vsaďte na přirozenost

Obývací pokoj, ložnice nebo pracovna budou vypadat daleko lépe, když z nich odstraníte jakékoliv umělé materiály a látky. Plasty a polyester už pronikly do našeho všedního života natolik, že je bereme jako samozřejmost, ale sami uznejte, že se nejlépe cítíte v kontaktu s tím, co vytvořila sama příroda. Nábytek z masivu nebo překližky, vlněný koberec, lněné závěsy, bavlněný ubrus, lampy bez plastových stínidel nebo doplňky ze dřeva, kovu či skla. Přirozený styling je prostě mnohem příjemnější.
 


Na fotografii: Dřevěná dóza Wooden Sphere od Kristina Dam Studio

4. Zemité barvy mají zelenou

Bydlení v duchu minimalismu miluje přírodní odstíny, a proto bychom měli respektovat barvy přírody a vzdát se barev, které bijí do očí - především, co se základního vybavení týká. Nenechte se mýlit, pokud použijete tlumené barvy země, interiér nebude nudný, právě naopak. Dovolím vám rozvášnit se s doplňky. Věřte, že pokud základ zabalíte do nějaké výrazné barvy, stanete se jejím otrokem a volnost, po které toužíte se v rámci vybavování doplňky, se rázem rozplyne.

Světlé stěny volají po tmavším nábytku, protože design má rád kontrasty. K tmavší stěně se daleko více hodí zase světlejší dřevo. Pokud toužíte po barvách, zaměřte se na olivovou, béžovou, hnědou, tmavou oranžovou nebo krémovou.
 


Na fotografii: Čajová konvice TheoHrnek Theo od Stelton, Teleskopický svícen Duka od Menu

5. Vyberte jen jeden nebo dva výrazné prvky

Jak jsem už napsala, minimalistický interiér se vyznačuje jednoduchostí. Jak je to tedy s doplňky? Pokud se budete řídit zásadou s jednoduchým nábytkem, směle si můžete dovolit jeden nebo dva hodně výrazné prvky, které interiér ozvláštní. Výrazné obrazy na stěnách, barevný pléd s netradičním vzorem nebo vázu v netypickém tvaru. Jediné omezení je v počtu. Jakmile těchto prvků přidáte více, bude z toho opět cirkus.

6. Podejte ruku přírodě

Zapojte do stylingu rostliny ve všech možných podobách. Zeleň dodá interiéru život. Já vím, že tato věta ode mě může znít legračně, protože se květinám u nás doma nikdy příliš nedařilo, ale prozradím vám, že se to zlepšuje. Takže tou správnou cestou je zeleň v pěkných jednoduchých květináčích, které spolu dobře fungují - držte se kousků od jedné nebo dvou značek, nekombinujte příliš mnoho různých materiálů či vzorů a dbejte na soulad.

Do takto připraveného interiéru si pak můžete dovolit vložit právě i kousky s japonským akcentem a věřte mi, že budou vypadat naprosto skvěle i vedle těch severských.

Autorka článku a fotografií: @kajastef
 

Více inspirace od skandinávských designových ikon:






Galerie


 

Naposledy přidané

Nahoru