Sleva -21 % na vše s kódem: DNYELARTE ❀ Prodlouženo do neděle 28. 4.

Velikonoce ve Skandinávii

Velikonoce ve Skandinávii jsou jedinečnou kombinací křesťanského a pohanského dědictví. Jedná se o tradiční svátky, které pocházejí z pohanského období a jsou pevně spjaty s přírodou a cyklem ročních období.

Velikonoce ve Skandinávii

Staré tradiční zvyky už ale příliš mnoho Seveřanů nedodržuje. I když jsou věřící, náboženskou náplň Velikonoc vystřídala spíš pragmatičtější forma oslav spojená s odpočinkem, vycházkami do přírody nebo setkávání se s širší rodinou a přáteli, kdy všichni společně oslavují nový začátek a příchod delších dní po tmavém zimním období. Z pohanských dob zůstal zvyk průvodů s figurínami ztvárňujícími tradiční postavy, jako jsou velikonoční čarodějnice nebo kočky.


Na fotografii: Kolekce kameninového nádobí z kolekce Oiva od Marimekko

Nejvýznamnějším symbolem Velikonoc jsou pochopitelně vajíčka. Ta jsou zdobená a využívají se jako dárek, ozdoba nebo forma zábavy. Často totiž bývají součástí tradičních her. Mezi takové patří běh s vejci (æggeløb), kdy účastníci mají za úkol co nejrychleji doběhnout do cíle se lžící v ústech, na které je uloženo vajíčko, nebo foukání peří (puste fjer), kdy proti sobě soutěží několik dvojic, které se foukáním snaží co nejdéle udržet peří ve vzduchu. Tyto hry se v různých obměnách hrají po celé Skandinávii.


Na fotografii: Kolekce Marimekko, svícny a misky ByLassen, dóza Wooden od Kristina Dam

Seveřané také posílají tzv. "přátelské dopisy" (påskekort) svým přátelům a rodině. Obvykle obsahují vzkazy o radosti z jara, nového života a přání pevného zdraví. V dnešní zrychlené digitální době však čím dál víc nad tradičními papírovými dopisy převládá elektronická varianta. Velikonoce na severu jsou spjaty s tradičními pokrmy, jako jsou slané ryby, vejce plněná kaviárem nebo masové rolády.


Na fotografii: Talíře, hrnky bez ucha a konvice na čaj z kolekce Oiva od Marimekko

I v období Velikonoc jsou pro skandinávský styl typické jednoduché, přírodní dekorace. Jak už jsem zmínila, vajíčka jsou tradičním symbolem Velikonoc. Ta klasická, slepičí nebo husí, jsou zdobena různými technikami, jako je malování, vyřezávání, leptání nebo nalepování papíru. Vedle nich ale můžeme najít i vajíčka porcelánová, kovová nebo dřevěná. V ošatkách či vyrobených hnízdech tvoří dechberoucí dekorace. Velikonoční, nebo všeobecně jarní, interiéry jsou plné květin. Narcisy, hyacinty a tulipány jsou doplněny zelenými větvičkami ve stylové váze a společně zdobí jídelní stůl nebo police. Často na nich můžeme najít zavěšená vajíčka nebo nalepená peříčka.


Na fotografii: Velikonoční setting

Květinové a jarní vzory se objevují i na nádobí. Tradiční výrobce skandinávské keramiky Kähler svou kolekci Hammershøi ozdobil velikonočními motivy díky spolupráci s ilustrátorkou Rikke Jacobsen, finská značka Marimekko zase každoročně prezentuje svůj typický květinový vzor v různých barvách, a ten jsem si vybrala pro naše letošní Velikonoce i já. Béžová řada Oiva Unikko se dokonale snoubí s řadou Oiva Terra díky shodné barevnosti a tvarům. Tato kombinace je svěží a přitom nijak nevybočuje z mé barevně neutrální zóny. Z těchto kolekcí jsem zvolila talířky a hrnečky, které jsem doplnila nádhernou čajovou konvicí, jež kombinuje keramiku v matném a lesklém povrchu se dřevem. Skvělé je, že má i keramické sítko na sypaný čaj.


Na fotografii: Kolecke Oiva (provedení Terra a Unikko) značky Marimekko od designéra Sami Ruotsalainena

Sáhnout po dóze Wooden Sphere od Kristiny Dam pak byla úplná automatika. Propojení materiálu držadla a dózy je úžasné a já miluju, když se tvary a materiály opakují. Barevné makronky to celé krásně rozsvítily. Zeleň do stylingu vnesly cibuloviny v hrnečku přizdobené peříčky a taky větvičky s bílými narcisky, které jsem doplnila papírovými vajíčky. Ty mám doma už několik let, ale podobné letos nabízí DBKD nebo Storefactory Scandinavia, které na Elarte najdete taky.


Na fotografii: Dřevěná dóza Wooden od Kristina Dam Studio

Vpusťte svěží vítr do interiéru i Vy a oslavte svátky jara stylově :).

Kajastef
 


Galerie
 



Naposledy přidané

Nahoru