Po dlouhé a únavné zimě k nám vtrhlo jaro a my si užíváme krásných slunečných dní. Se změnou počasí se nám nenápadně začíná proměňovat i jídelníček a naše chutě. Jakmile začne být teplo, tytam jsou chutě na hutné omáčky, polévky a sytá jídla. Jak se odlehčuje náš šatník, začíná se to odrážet i v jídle. V teplých dnech se většinou rozhodneme pro něco lehkého – náš jídelníček je najednou plný jarní zeleniny, čerstvého ovoce a maso radši grilujeme, než z něj smažíme řízky.
Dnes se ale zaměříme na trochu jiné recepty – na svěží jarní drinky! Načerpejte s námi inspiraci na zajímavé nápoje, kterými můžete osvěžit přátele při víkendovém posezení. Ty následující jsou podle receptury michelinského šéfkuchaře Nicolase Vahé, který pod svým jménem vytváří nádobí a doplňky do kuchyně. Značka Nicolas Vahé je součástí konceptu dánské značky House doctor a nabízí spoustu designových vychytávek a nádobí pro vaši kuchyni. Jejím hlavním poznávacím znamením je minimalistický design, který je typický pro severské značky.
Mezi naše jarní novinky patří mimo jiné i skleničky z řady Clear. A že do nich nemusíte servírovat jen vodu a víno se přesvědčíte sami v následujících receptech.
Okurkový Gin tonik
Budete potřebovat:
· Šťávu z jedné salátové okurky
· Šťávu z jedné limety
· Třtinový cukr podle chuti
· Tymián
· Kousky okurky na ozdobení
· Led
· 20 ml ginu
· tonik
Do odšťavňovače dejte okurku, přidejte šťávu z limety a třtinový cukr a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte tonik. Nachystejte si sklenice Clear, do každé dejte kostky ledu a panák ginu. Ozdobte kousky okurky a snítkou tymiánu a zalijte okurkovou tříští.
Malinová tříšť
· drcené maliny (nejlépe mražené)
· 2 cl ostružinového džusu
· 3 cl šťávy z citrónu
· Sodu
· led
· Maliny na ozdobení
Smíchejte všechny suroviny v mixéru a podávejte ve vysokých sklenicích Nicolas Vahé Clear. Ozdobte malinami.
Ledová káva
· Espresso
· Cukr podle chuti
· Smetanu
Připravte si tři espressa (pokud chcete, můžete přidat cukr) a smíchejte s 150 ml vody. Nalijte do plastové formy na led Nicolas Vahé a dejte zamrazit. Do připravených sklenic dejte kávové kostky ledu a zalijte čerstvým espressem. Podle chuti přidejte smetanu a podávejte.
Jako druhou variantu můžete kávové kostky ledu smíchat s čerstvou kávou a smetanou a smíchat v mixéru. Podávejte ve sklenicích Clear s kávovými kostkami ledu.
Snad jsme vás naladili na víkendové posezení s přáteli a vyzkoušíte některý z drinků. Všechny můžete podávat s papírovými brčky od Nicolas Vahé. Jako nádobu na led a chlazení nápojů můžete použít plechový box Container nebo chladicí box Nicolas Vahé. Pro příjemné posezení u nás najdete i papírové ubrousky nebo břidlicová servírovací prkénka, na které můžete naservírovat drobné pochoutky nebo sladko tečku ke kávě.
Užívejte teplé jarní dny a příště už s recepty na grilování!
Publikovala: Petra Zítková